Socijaldemokrati predlažu nižu cijenu pokaza u Zagrebu

“Kako bi rasteretili naše sugrađane predlažemo da cijena pokaza ZET-a za zaposlene bude 100 kuna umjesto dosadašnjih 360 kuna te da cijena za umirovljenike, studente i učenike bude 50 kuna”, rekao je Bernardić.
Davor Bernardić

“Kako bi rasteretili naše sugrađane predlažemo da cijena pokaza ZET-a za zaposlene bude 100 kuna umjesto dosadašnjih 360 kuna te da cijena za umirovljenike, studente i učenike bude 50 kuna”, rekao je Bernardić.

Osim što bi financijski rasteretila građane, ta bi mjera imala i pozitivan ekološki utjecaj zbog smanjenja emisije stakleničkih plinova kroz poticanje korištenja javnog prijevoza, što bi rezultiralo i smanjenjem prometnih gužvi na cestama.

“Dakle, ovo je antiinflacijska, zelena, a ujedno i prometna mjera“, rekao je Bernardić.

Socijaldemokrati predlažu i subvencioniranje cijene za privatne dječje vrtiće budući da su, kako navode, zbog rasta cijena energenata i drugih troškova oni najavili poskupljenje svojih usluga čak i za 700 kuna mjesečno.

“Gradski vrtići do sada su se plaćali 400 kuna, a privatni 1400 kuna. S najavljenim poskupljenjem privatni vrtić bi koštao mjesečno preko 2000 kuna”, rekao je i predložio dodatnu subvenciju.

Bernardić je gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću uputio i pitanja o tome zašto se po pojedinim četvrtima otpad ne odvozi u propisanim rokovima te hoće li građanima zbog toga biti vraćen dio novca.

“S druge strane, svjedoci smo da je odluka o zbrinjavanju komunalnog otpada odgođena i neće stupiti na snagu u predviđenom roku. Moja pitanja prema gradonačelniku su: Što to znači za građane, a što za njihove račune? Kada će ta odluka stupiti na snagu, koje će biti cijene vrećica i gdje će se moći kupiti, kolike će biti marže? Hoće li biti prostora za manipulaciju, na koji će se način kontrolirati sustav?”, upitao je Bernardić te dodao da su mnoga pitanja dosad neriješena. Davor Bernardić ocijenio je da SDP-ovo raskidanje koalicijskog sporazuma s Možemo! govori o tome da je stanje u glavom gradu gore nego što izgleda, a Socijaldemokrati će biti spremni za izvanredne izbore dođe li do njih.

„Ako je SDP napustio koaliciju, to znači da je situacija mnogo gora nego što se može vidjeti u javnosti. Nije tajna da se gradom upravlja loše, ali ako SDP odlazi, onda se upravlja još gore”, rekao je Bernardić na konferenciji za medije.

Kao jedan od razloga raskida koalicijskog sporazuma, bivši predsjednik SDP-a vidi prijedlog o podizanju novog kredita na ime Zagrebačkog holdinga u iznosi od 1,8 milijardi kuna.

„Kredit će platiti svi građani Zagreba, a on dolazi s kolateralom koja ide na nekoliko važnih nekretnina i zemljišta. Uzeli su ga da bi pokrpali rupe, i to je razlog zašto partneri bježe od Možemo!”, ustvrdio je.

Smatramo da su novi izbori u Zagrebu nužni ako Gradska skupština i javna poduzeća prestanu funkcionirati zbog odlaska SDP-ovih kadrova.

“Socijaldemokrati svakog dana rastu, pridružuje nam se sve više članova iz različitih sfera društva te ćemo postati ozbiljna, relevantna politička snaga koja može konkurirati za pobjedu u Zagrebu”, rekao je čelnik gradskih Socijaldemokrata.

Bernardić je uputio kritike aktualnoj gradskoj vlasti na račun novog sustava prikupljanja otpada koji stupa na snagu za 3 tjedna.

“Nije pošteno da trošak postavljanja boksova snose građani. Cijene boksova s 40 tisuća porasle su na gotovo 200 tisuća zbog vremenskog pritiska i prebrzih rokova koje je zadala gradska uprava. Osim toga, po Zakonu o vlasništvu, nije definirano da se boksovi plaćaju iz pričuve”, rekao je.

Dodao je da se još nitko iz gradske vlasti nije očitovao na njihov prijedlog o snižavanju ZET-ove mjesečne pretplate na 100 kuna za zaposlene i 50 kuna za učenike i studente, kao ni na prijedlog o podizanju subvencija za privatne vrtiće, ne bi li građani lakše izašli na kraj s poskupljenjima.