Narod mora imati zadnju riječ!

„Ne smijemo delegirati drugim institucijama o čemu se na referendumu može, odnosno ne može odlučivati! Rasprava o referendumu u Hrvatskom saboru prvi je korak za politički dijalog u kojem ćemo iznijeti detaljan stav Socijaldemokrata o svakom pojedinačnom pitanju, te pokušati zajednički doći do konsenzusa i najboljeg rješenja za građane Hrvatske. To što smo mi spremni raspravljati ne znači da će naši glasovi biti među dvotrećinskom većinom koja je potrebna za konačne izmjene Ustava. Ovo nije bezrezervna podrška, ovo je pristupanje razgovoru i problematiziranje onoga što nije dobro i što se mora mijenjati! Socijaldemokrati podržavaju sve promjene Ustava koje će ojačati prava građana Republike Hrvatske, pa tako i poboljšanje ustavnih odredbi o referendumu!“ rekla je predsjednica Kluba zastupnika Socijaldemokrati i politička tajnica stranke Socijaldemokrati Ivana Posavec Krivec u saborskoj raspravi da se pristupi promjeni Ustava u dijelu koji se tiče referenduma, a što je predložilo 92 zastupnika.

„Socijaldemokrati nisu dali glas za ni jednu inicijativu, Socijaldemokrati su dali potpis suglasnosti da rasprava o ustavnim promjenama dođe na red u Hrvatski sabor! O svemu ćemo raspravljati, pokušat ćemo utjecati na te izmjene u skladu s našim uvjerenjima“ naglasila je Katica Glamuzina demantirajući zlonamjerne insinuacije i interpretacije.

Socijaldemokrati smatraju da je trenutak da se počme razgovarati o stvaranju boljeg društva, i to po uzoru na Konferenciju o budućnosti Europe, koja je uključiva, a koja podrazumijeva sve građane i koja otvara priču sa svim dionicima.

 „Tako otvaramo priču o budućnosti Hrvatske koja u svom segmentu ima priču o budućnosti Europe. Naš politički stav jest da bismo u Hrvatskoj nakon 30 godina samostalnosti, nakon ostvarenih svih državotvornih ciljeva, nakon stvaranja države, nakon ispunjenja vanjsko-političkih ciljeva, članstva EU, NATO, uskoro u Schengen –  trebali razgovarati o društvu u kojem živimo i našoj budućnosti“ dodatno je objasnila Posavec Krivec.

„Socijaldemokrati traže jasna pravila, ne samo kad su u pitanju promjene Ustava u smislu referenduma i slobodnog odlučivanja o rađanju djece, već i kad su u pitanju ljudska prava, teritorijalni ustroj, reforma pravosuđa, izborni sustav, obrana, nacionalna sigurnost… Hrvatskoj treba novi dogovor u društvu utemeljen i zapečaćen Ustavom“ zaključio je potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik stranke Socijaldemokrati

Hrvatskoj treba nacionalni okrugli stol o budućnosti i ustavnoj reformi koji će iznjedriti strateške ciljeve za nacionalnu politiku.