Konferencija za medije u Osijeku

Nezadovoljni prijedlogom novog Zakona o poljoprivredi koji je ovaj tjedan predstavljen na drugom čitanju u Hrvatskom Saboru, saborski zastupnici Kluba Socijaldemokrata Romana Nikolić i Domagoj Hajduković su na konferenciji za novinare u Osijeku zatražili treće čitanje, gdje bi se čulo mišljenje zainteresirane javnosti i stručnjaka o važnim pitanjima hrvatske poljoprivrede poput raspolaganja zemljištem, ekološke proizvodnje, te prodaje zemljišta strancima.

Na konferenciji za novinare održanoj u Osijeku Hajduković je rekao da je od uspostave moderne Hrvatske, Zakon mijenjan 28 puta, a kako ni jednom nije iznjedrio provediv i pošten način raspolaganja poljoprivrednim zemljištem.

“Donošenje ovakvog Zakona moglo bi biti katastrofalno za naše male i srednje poljoprivrednike, koji ionako već nisu u zavidnoj poziciji, stoga pozivamo vladajuće, ali i sve ostale zastupnike da podrže ovaj prijedlog”, poručio je Hajduković.

Napominje kako u novom Zakonu nema jasnih garancija da se zemljište opet neće dijeliti ‘po babi i stričevima’, a nema ni odredbi o reviziji zemljišta dodijeljenog po starom zakonu.

Romana Nikolić je upozorila da smo se, preuzimanjem Zajedničke poljoprivredne politike EU i obveza koji iz nje proizlaze, obvezali kako ćemo do 2030. godine postići ekološku proizvodnju na 25 posto poljoprivrednih površina, što je četvrtina ukupne hrvatske poljoprivredne proizvodnje.

To je krupan zalogaj koji se boduje s ‘mršavih’ pet bodova te se na osnovi takvog nepravednog tretmana i apsolutno nemotivirajućeg poticaja za eko proizvođače, sigurno neće ostvariti kao što neće ni potaknuti buduće eko proizvođače da se uopće počnu baviti s takvom vrstom proizvodnje.

”Ovakav Zakon ne pogoduje nikome a posebno malim i srednjim proizvođačima koji su već opterećeni ogromnom cijenom mineralnih gnojiva, zaštitnih sredstava, a neće spriječiti niti zlouporabe i nepravilnosti pri dodjeli poljoprivrednog zemljišta”, rekla je, uz ostalo, saborska zastupnica Romana Nikolić.