Domagoj Hajduković: VLADINE MJERE LUDOM RADOVANJE!

Socijaldemokrati pozdravljaju sve mjere koje će pomoći građanima da se nose s inflacijom i energetskom krizom. Nažalost, mjere Vlade RH možemo nazvati čistim PR projektom.

Zašto je to tako objasnio je potpredsjednik Socijaldemokrata Domagoj Hajduković „Porezne olakšice koje bi prije nekoliko mjeseci nazvali petim krugom porezne reforme predstavljene su kao pomoć pri porastu cijena koje će pomoći građanima. Koliko će poslodavaca, suočeni s ovakvom krizom, koristiti mogućnost da svojim radnicima isplati 60% više neoporezivih nagrada no što je mogla do sada? Vjerojatno ni jedan. Osim možda INA. Za 60% je povećana naknadna službenog automobila u poslovne svrhe, nakon što je godinama bila 2 kn po kilometru, a gorivo poskupilo nekoliko puta. Smanjenje PDV-a na solare procjena je 3,3 milijuna eura što odgovora iznosu od 125 milijuna kuna i zapravo je vrlo skroman iznos.

U Hrvatskoj ima pojedinačnih solarnih elektrana koje su veće od toga. Usporedbe radi, na pelete ćemo potrošiti 200 milijuna kuna hrvatskih šuma što govori koliko brinemo o obnovljivim izvorima energije.

Ograničenje cijena namirnica je dobra stvar, ali ide isključivo na trošak onih koji proizvode i prodaju. Mjere u poljoprivredi bile su nužne zbog suše. O obnovi nismo čuli ništa! Deplasirano je nakon gotovo 3 godine od potresa govoriti o obnovi koja nije ni započela. Što u praksi znače ove mjere? Limit od 2500 Kw/h potroši jedno prosječno domaćinstvo koje je štedljivo. Što je s onima koji se griju na struju? Prije svega onima u Dalmaciji. Ali i invalidima koji se griju na struju. Što je s blokiranima? Preživjeti moraju od iznosa koji im ide na zaštićeni račun, a koji je fiksiran puno prije poskupljenja i inflacije. Ne samo blokirani, već svi oni koji otplaćuju dugove. Zašto se konačno ne promjeni redoslijed naplate duga: prvo otplatiti glavnicu, a tek onda kamate.“